Friday, December 31, 2010

Takoyaki Day..

Hari ni semua orang cuti.. Papa cakap cuti sebab Team Malaysia ada menang bola dalam satu tournament ni.. Suzuki Cup rasanya.. tapi dengar bunyi macam tournament lumba motor je.. entahlah.. takkan Papa nak tipu lak kot..


Since semua orang cuti.. hari ni Mama ada try buat satu Japanese food yg saya yang makan beli kat Jusco.. kat situ nama brand je Tako Tao.. nama makanan tu sebenarnye takoyaki.. takoyaki yang original ni inti dia sotong.. pastu dia adalah bubuh certain ingredient dari Jepun macam fish flakes semua tu.. tapi yang Mama buat ni inti udang.. kat Jusco pun ada yang inti udang..

Nak buat takoyaki ni ada pakai pan dia sendiri.. takoyaki pan.. pan ni Papa pesan dengan salah seorang member baik dia Uncle Arip.. before tu pernah gak Mama ngan Papa cari kat mall2 kat Malaysia ni.. tapi tak pernah jumpa.. nasib baik Uncle Arip ni ada pergi Jepun.. tu yang pesan tu..

Ingredients nak buat takoyaki ni boleh dapat kat Jusco.. since Jusco ni pun dari Jepun.. so adalah Japanese foods section kat situ.. kalau tak silap saya hari Selasa lepas saya ikut diorang pergi Jusco kat Midvalley cari bahan2 buat takoyaki ni.. dan seperti biasa since dah pergi Midvalley of courselah ada imbuhan mainan untuk saya.. tapi tu cerita lain.. hihihi..

Hari ni Mama buat takoyaki dalam 3 batch. 1 batch ada 16 bijik.. macam biasa bagi kebanyakan orang yang first batch tak jadi sangat.. tak bulat2 sangat.. lembik sikit.. tapi rasa tu ada and still boleh makan.. yang jadi second ngan third batch.. dan of courselah yang paling cantik tu third batch.. bak kata orang putih.. practice makes perfect.. hihi..



Bila siap all together semua ada 48 bijik.. 48 bijik tu untuk 3 orang punya makan.. Tok Bah dia tak makan makanan2 Jepun ni.. so Papa Mama ngan saya jelah.. yang bestnye kejap je dah abis..dan kitorang still rasa tak cukup..


Anyway.. thank you Mama sebab buatkan takoyaki untuk kami.. pasni tak payah dah travel jauh2 nak cari takoyaki.. and to everybody.. HAPPY NEW YEAR..!!!!!!!!!!!!!!!!!

No comments:

Post a Comment